plakat

ДНЕВЕН РЕЖИМ

8:00

Пристигаме в Монтесори Хай! и който дойде – слага табелката си на една дъска, за да разберат всички, че е дошъл! Сменяме си външните дрехи и обувки с вътрешните и всеки от нас го преглежда Медицинската сестра, мием си ръчичките, приготвяме се за закуска.

8:00 – 8:30

Закусваме и който е готов може да започне индивидуална работа с нашите Монтесори материали. Всеки се занимава с каквото избере – може да е нещо от област Език, може да е от Практически живот или пък Сензорика – това са най-различни на цвят и на пипане материали и всеки се сглобява и подрежда по специален начин, за да ни научи на нещо ново и интересно. А аз най-много обичам да смятам и да научавам интересни неща за растенията и животните. Понякога работим в група с моите приятели - разглеждаме Географски материали, разучаваме детски атласи, снимки от различни места по света – водопади, върхове, каньони и научаваме кое в кой континент и в коя държава е. Разглеждаме разни малки неща с лупа или правим най-различни интересни експерименти.

11:00 – 11:30

Приключваме индивидуалната работа, като всички сядаме в Кръгче, пеем песни и си разказваме интересни истории. Учителките ни разказват за различни държави, важни събития и известни личности. Например - ако понякога сме чули по новините за нещо, което се е случило, и мама и татко в къщи обсъждат, но не обясняват на нас децата – като вулкан, избори или сватбата на принца. Говорим с учителките ни за тези неща и те ни ги обясняват така, че и ние да разберем света на възрастните. В Кръгчето също си говорим за различни интересни обществени места и как е подходящо да се държим там - например в театър, музей или църква. Учим се на добри обноски и изрази, с които да предложим помощ, да направим път на възрастен човек, да отстъпим място и други подобни. Играем заедно игри за трениране на паметта – много ги харесвам и ставам все по-добър на тях. Играем с игрите за ботаника и зоология – редим специалните пъзели, разглеждаме снимки и учим за класификацията на животните и растенията. Така разбрах, че те също имат семейства – например семейство Котки. Понякога говорим за планетите, понякога за човешкото тяло.
Това е и времето за попълване на нашия специален Календар. За всеки ден пишем коя дата и ден от седмицата е, наблюдаваме какво е времето и рисуваме слънцето или облаците. Разказваме си на кратко какво е било вчера - дали е валял дъжд или сняг – и какво ли ще бъде утре – така се научаваме да разбираме как върви и се променя времето и как нещата се случват отново и отново – например седмиците, месеците и годишните времена.

11:30 - 12:30

Играем на двора и правим най-различни неща според различните сезони – през пролетта садим цветя и зеленчуци, през лятото берем домати и ягодки, вадим морковчета, поливаме градинката и полянката, през есента събираме листа и берем ябълки, а през зимата чистим снега, пързаляме се и правим снежни човеци.

12:30 – 13:15

Това е времето за обяд. Всички деца участваме в сервирането, подреждаме салфетките и приборите. Докато се храним, се учим как възпитаните хора се държат на масата, как да използваме ножа и вилицата, а след това заедно отсервираме и почистваме.

13:15 – 15:00

Това е времето ни за следобеден сън и почивка. Някои деца си лягат и учителката им чете приказка, а тези, които не спят следобед рисуват, разглеждат книжки или си играят с някоя тиха игра.

15:15

Хапваме следобедна закуска.

15:30 -  16:30

По това време имаме различни интересни занимания всеки ден от седмицата: английски език, спорт, музика, народни танци, защото в моята детска градина всички обичаме да се движим и да спортуваме.

16:30

Много деца си тръгват от детската градина с бусчетата, а други – на които родителите им са на работа до по-късно, може да си играем, да  творим различни красиви неща и да упражняваме приложни изкуства чаааак до

18:30

Някои дни ходим например на екскурзия до зоопарка или да яздим кончета или до някоя ферма с животни или пък просто да потичаме на някоя полянка в планината. Друг път си готвим. Правим си таратор, паста, домашни бонбони или здравословна торта.